zaterdag 25 oktober 2014

Kruidig gegrilde aubergine met pittige tofoe en couscous

Zoals jullie wellicht gezien hebben, heb ik een gerecht ingestuurd om een kookworkshop te winnen. Om jullie te laten weten waar je op stemt, of al op gestemd hebt, deel ik hier met jullie het recept. Benieuwd of jullie er net zo blij van worden als ik.

Het recept ontstond tijdens het boodschappen doen op woensdag, de terugweg van werk naar huis op donderdag en voor een deel zelfs nog tijdens het koken. Zo gaat dat vaak bij mij. De ene keer pakt het wat beter uit dan de andere, maar deze keer was ik zelf oprecht verbaasd over het superfijne resultaat!

Mocht je niet van heel pikant houden, dan kun je het pepertje uiteraard weglaten, of minderen. Helemaal weglaten kan, maar dan zou ik de tofoe wel wat kruiden met cayennepeper, omdat het pittige van de tofoe juist heerlijk samengaat met het zoet-frisse van de yoghurt.
Hou je niet van tofoe, of wil je graag een vleesvariant, vervang dan de tofoe door kipblokjes. Deze gaar je dan alleen niet mee in de oven, maar bak je gaar in de pan. De kans dat ze in de oven niet helemaal gaar worden is wel erg groot namelijk.
Ik gebruik trouwens ongerookte tofoe en voeg biologische barbecuesaus toe om er een rooksmaak aan te krijgen. Dit lijkt wat omslachtig, maar barbecuesaus bevat veel minder zout dan gerookte tofoe.
Smaakexplosie <3

Wat heb je nodig voor 2 a 3 personen?

2 aubergines
200 gram ongerookte tofoe in blokjes
1 eetlepel barbecue saus
1 rode peper, fijngesneden
250 ml yoghurt
1 eetlepel vloeibare honing
2 tenen knoflook, fijngesneden, of geperst
1 kopje couscous
3 dadels, ontpit, in reepjes
5 abrikozen, in reepjes
1 handje rozijnen


1 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
cayennepeper (naar smaak)
handje verse munt
peper (naar smaak)
1 eetlepel ongezouten boter
olijfolie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden, boven- en onderhitte.

Doe de blokjes tofoe samen met de barbecuesaus, peper en een scheutje olie in een afsluitbare bak of beker. Ik gebruik een saladeshaker, maar het kan ook in een plasticzakje. Schud goed, zodat alle blokjes lekker gemarineerd worden. Zet aan de kant om de smaken te laten doortrekken.

Halveer de aubergines. Meng 4 eetlepels olijfolie met de kaneel, nootmuskaat en cayennepeper. Bestrijk het vruchtvlees van de aubergines met het oliemengsel, zodat het hele oppervlak van de aubergine geraakt wordt. Dit voorkomt het uitdrogen van de aubergine en zorgt ervoor dat hij lekker zacht wordt in de oven. Leg de aubergine op een bakplaat en zet 20 minuten in de oven.

Bereid intussen de couscous volgens de verpakking. In de meeste gevallen is het zo dat je een kopje couscous mengt met een kopje kokend water. Ik voeg er dan altijd nog een beetje boter aan toe omdat ik vind dat de structuur daar aangenamer van wordt. Meng de abrikozen, dadels en rozijnen door de couscous en laat afkoelen. Schep af en toe door om de couscous los te houden. Anders wordt het gauw zo'n klont.

Intussen staan de aubergines zo'n 20 minuten in de oven. Haal ze even uit de oven om de tofu op de bakplaat bij te scheppen. Zorg dat alle blokjes los liggen, dus niet op elkaar, zodat ze gelijkmatig warm worden. Plaats de schaal nog 20 minuten weer terug in de oven. Schep na 10 minuten de tofoeblokjes een keer om.

Meng intussen de yoghurt met de honing en de knoflook. Scheur driekwart van de munt fijn en meng ook deze door de yoghurt. Maak eventueel op smaak met peper.

Als de aubergines gaar zijn, leg je ze op een bord. Smeer er een laagje yoghurt overheen en schep de tofoe erop. Serveer met de couscoussalade en garneer met de overgebleven munt.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten