vrijdag 14 november 2014

Koken met Andy bij de Kookfabriek

Dankzij fanatieke stemmers, mocht ik vorig weekend met 5 vrienden naar de Kookfabriek in Amsterdam, voor een kookworkshop van Chefkok Andy McDonald. Andy is bekend van 24Kitchen, waar hij programma's doet als First Aid Kitchen en Fairplate.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik voor deze wedstrijd nog nooit van hem had gehoord. Maar dat mocht uiteraard de pret niet drukken, want hij is kok en ik niet, dus hij weet sowieso meer van koken dan ik.
Best wel trots: mijn prize-winning recept :)

Om half 11 werden we in de Kookfabriek ontvangen, met koffie, thee en uiteraard fairtrade koekjes. Want daar draaide de wedstrijd om, om fairtrade producten. In totaal waren er zo'n 100 mensen, want er bleken meer winnaars en meerdere acties, waarvan de winnaars mochten komen koken. Omdat we met 6 zijn, hebben we wel onze eigen tafel en eigen kookeiland toegewezen gekregen. Andy liep rond, stelde zich aan iedereen voor en maakte een praatje. 

Om 11 uur begon de dag officieel, met een inleidend praatje over fairtrade. Het mooiste dat me bijbleef is dat iedereen uit de maat gaat dansen op het moment dat je fairtradeproducten in je winkelwagentje gooit. Maar de echte boodschap is natuurlijk dat met fairtrade producten iedereen voldoende en eerlijk beloond wordt voor zijn inspanningen.

Kookdemonstratie van Andy

Gelukkig ging Andy snel aan de slag met zijn kookdemonstratie. Hij liet zien hoe je garnalen schoonmaakt, hoe je het best een mango kunt schillen en hoe je een hele kip moet uitbenen. Nou waren de garnalen niet nieuw voor me, maar de tips voor de mango waren nuttig en vooral de demonstratie over de kip vond ik boeiend. Met z'n tweeën is een hele kip vaak teveel vlees, maar hoe ik dan de rauwe kip moest, dat wist ik eigenlijk nooit. Nu weet ik hoe ik de kip kan verdelen, zodat ik delen in kan vriezen, maar ook een mooi karkasje overhoud om bouillon van te trekken.

Na deze demonstratie was het tijd om te gaan koken. Op ons kookeiland stonden intussen alle ingrediënten klaar, per gang gesorteerd en na verdeling in tweetallen konden we aan het koken.
Op het menu stonden gepaneerde garnalen met een mango-noodlesalade, een kip curry met rijst en als dessert een banaan-chocolade rouleau met een goddelijke karamelsaus.


Ingrediënten van het hoofdgerecht
           
Ingrediënten van het voorgerecht
Ingrediënten van het toetje
Ik besloot me aan een kip te wagen. Volgens het recept hadden we kip blokjes nodig, maar uiteraard lagen er alleen 2 hele kippen. Die moesten dus uitgebeend en al gauw stuiten we daarbij toch wel op een minpunt van de Kookfabriek: de messen waren niet scherp. En waar Andy in de demonstratie nog benadrukte hoe belangrijk het is om voor het uitbenen van een kip een scherp mes te gebruiken, stonden we daar met tamelijk botte bijlen op de kippen in te hakken. Het leek dan ook letterlijk meer op kip slachten, met als resultaat kipgehakt, maar uiteindelijk wisten we toch een mooie portie kipblokjes te produceren. Daar waren we best trots op :)


Zusje en ik met de kippen, vóór ze mishandeld werden ;)


Andy liep bij iedereen langs de tafels, waardoor je, als je vastliep, advies kon vragen en hij je hielp als dat nodig was. Ook liepen er diverse andere hulpkokjes rond, maar de dame bij ons aan tafel haalde meestal Andy erbij als we iets niet snapten.


Uitleg van de Chef

Af en toe kwam hij zomaar langs, graaide wat rijst uit het kokende water om te proeven of het al gaar was, of om je te vertellen met welk mes je beter kunt snijden. Er liep overigens ook nog een andere kok rond, Samuel Levie, maar in plaats van tips te geven, nam hij je meestal het werk uit handen. Beetje jammer, dus ik wachtte met mijn vragen mooi tot Andy in de buurt was. Samuel is overigens bekend van zijn stichting waarmee hij jongeren het belang van goede voeding bij wil brengen. Goede stichting dus, maar als hulpkok vond ik hem wat minder geschikt.

Koken met zus <3


Al gauw kwamen we een tweede minpuntje tegen: de materialen. De pannensets hadden geen deksels, we hadden wel de staaf, maar niet de mixer. Van een kookfabriek mag je toch eigenlijk wel verwachten dat ze dat soort dingen voor elkaar hebben.

Het resultaat: voorgerecht <3
Maar we hebben ons gered en na anderhalf uur bloed, zweet, tranen en een heleboel lol, waren onze gerechten klaar om geserveerd te worden. Of eigenlijk, klaar om door ons opgegeten te worden! Het was uiteindelijk wel wat stressen, want met nog een half uurtje te gaan, hadden we net de kippen uitgebeend en moest de currypasta nog gemaakt en eigenlijk moest het hele hoofdgerecht nog gemaakt worden. Het dessert was wel netjes volgens planning klaar. Gelukkig dacht team voorgerecht op het laatste moment nog aan de garnalen die nog in de koeling stonden en gebakken moesten worden.

Het resultaat: het hoofdgerecht <3
Het resultaat: het dessert <3
En zo gebeurde het, dat we uiteindelijk precies op tijd aan tafel konden. Wat me opviel was dat de meeste teams om ons heen dus niet de hele kip uitgebeend hadden, maar gewoon poten en dijen gebruikten in de curry. Voelden we onszelf toch wel even stoer!

Onder het genot van een glaasje heerlijke wijn, konden we ons eigen 3 gangen diner proeven. En wat genieten was dat! Het is bizar om rond een uur of 2 al een volledig 3-gangen diner te eten, maar het smaakte zo goed, dat het tijdstip eigenlijk niet meer uitmaakte.


Al met al was het een superleuke dag en hebben we heerlijke gerechten gekookt en een aantal nuttige tips gekregen. En zeg nou zelf, hoe vaak komt het voor dat een 24Kitchen kok je curry komt proeven? ;)
Aan tafel met Andy














1 opmerking:

  1. Detailed and descriptive articles written in this blog is really very helpful for me as well as for other who seeking such kind of knowledge. It is definitely going to become useful in coming future.waarzegster amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen