Koken met Andy bij de Kookfabriek
Dankzij fanatieke stemmers, mocht ik vorig weekend met 5 vrienden naar de Kookfabriek in Amsterdam, voor een
kookworkshop van Chefkok Andy McDonald. Andy is bekend van 24Kitchen,
waar hij programma's doet als First Aid Kitchen en Fairplate.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik
voor deze wedstrijd nog nooit van hem had gehoord. Maar dat mocht
uiteraard de pret niet drukken, want hij is kok en ik niet, dus hij
weet sowieso meer van koken dan ik.
![]() |
Best wel trots: mijn prize-winning recept :) |
Om half 11 werden we in de Kookfabriek
ontvangen, met koffie, thee en uiteraard fairtrade koekjes. Want daar
draaide de wedstrijd om, om fairtrade producten. In totaal waren er
zo'n 100 mensen, want er bleken meer winnaars en meerdere acties,
waarvan de winnaars mochten komen koken. Omdat we met 6 zijn, hebben
we wel onze eigen tafel en eigen kookeiland toegewezen gekregen. Andy
liep rond, stelde zich aan iedereen voor en maakte een praatje.
Om 11 uur begon de dag officieel, met
een inleidend praatje over fairtrade. Het mooiste dat me
bijbleef is dat iedereen uit de maat gaat dansen op het moment dat je
fairtradeproducten in je winkelwagentje gooit. Maar de echte boodschap is natuurlijk dat met fairtrade producten iedereen
voldoende en eerlijk beloond wordt voor zijn inspanningen.
![]() |
Kookdemonstratie van Andy |
Gelukkig ging Andy snel aan de slag met
zijn kookdemonstratie. Hij liet zien hoe je garnalen schoonmaakt, hoe
je het best een mango kunt schillen en hoe je een hele kip moet
uitbenen. Nou waren de garnalen niet nieuw voor me, maar de tips voor
de mango waren nuttig en vooral de demonstratie over de kip vond ik
boeiend. Met z'n tweeën is een hele kip vaak teveel vlees, maar hoe
ik dan de rauwe kip moest, dat wist ik eigenlijk
nooit. Nu weet ik hoe ik de kip kan verdelen, zodat ik delen in kan
vriezen, maar ook een mooi karkasje overhoud om bouillon van te
trekken.
Na deze demonstratie was het tijd om te
gaan koken. Op ons kookeiland stonden intussen alle ingrediënten
klaar, per gang gesorteerd en na verdeling in tweetallen konden we
aan het koken.
Op het menu stonden gepaneerde garnalen
met een mango-noodlesalade, een kip curry met rijst en
als dessert een banaan-chocolade rouleau met een goddelijke
karamelsaus.
Ik besloot me aan een kip te wagen. Volgens het recept hadden we kip blokjes nodig, maar uiteraard lagen er alleen 2 hele kippen. Die moesten dus uitgebeend en
al gauw stuiten we daarbij toch wel op een minpunt van de Kookfabriek: de
messen waren niet scherp. En waar Andy in de demonstratie nog
benadrukte hoe belangrijk het is om voor het uitbenen van een kip een
scherp mes te gebruiken, stonden we daar met tamelijk botte bijlen op
de kippen in te hakken. Het leek dan ook letterlijk meer op kip
slachten, met als resultaat kipgehakt, maar uiteindelijk wisten we
toch een mooie portie kipblokjes te produceren. Daar waren we best
trots op :)
![]() |
Zusje en ik met de kippen, vóór ze mishandeld werden ;) |
Andy liep bij iedereen langs de tafels,
waardoor je, als je vastliep, advies kon vragen en hij je hielp als
dat nodig was. Ook liepen er diverse andere hulpkokjes rond, maar de
dame bij ons aan tafel haalde meestal Andy erbij als we iets niet
snapten.
![]() |
Uitleg van de Chef |
Af en toe kwam hij zomaar langs,
graaide wat rijst uit het kokende water om te proeven of het al gaar
was, of om je te vertellen met welk mes je beter kunt snijden. Er
liep overigens ook nog een andere kok rond, Samuel Levie, maar in
plaats van tips te geven, nam hij je meestal het werk uit handen.
Beetje jammer, dus ik wachtte met mijn vragen mooi tot Andy in de
buurt was. Samuel is overigens bekend van zijn stichting waarmee hij
jongeren het belang van goede voeding bij wil brengen. Goede
stichting dus, maar als hulpkok vond ik hem wat minder geschikt.
![]() |
Koken met zus <3 |
Al gauw kwamen we een tweede minpuntje
tegen: de materialen. De pannensets hadden geen deksels, we hadden
wel de staaf, maar niet de mixer. Van een kookfabriek mag je toch
eigenlijk wel verwachten dat ze dat soort dingen voor elkaar hebben.
![]() |
Het resultaat: voorgerecht <3 |
Maar we hebben ons gered en na
anderhalf uur bloed, zweet, tranen en een heleboel lol, waren onze
gerechten klaar om geserveerd te worden. Of eigenlijk, klaar om door
ons opgegeten te worden! Het was uiteindelijk wel wat stressen, want
met nog een half uurtje te gaan, hadden we net de kippen uitgebeend
en moest de currypasta nog gemaakt en eigenlijk moest het hele
hoofdgerecht nog gemaakt worden. Het dessert was wel netjes volgens
planning klaar. Gelukkig dacht team voorgerecht op het laatste moment
nog aan de garnalen die nog in de koeling stonden en gebakken moesten
worden.
![]() |
Het resultaat: het hoofdgerecht <3 |
![]() |
Het resultaat: het dessert <3 |
En zo gebeurde het, dat we uiteindelijk
precies op tijd aan tafel konden. Wat me opviel was dat de meeste teams om ons heen dus niet de hele kip uitgebeend hadden, maar gewoon poten en dijen gebruikten in de curry. Voelden we onszelf toch wel even stoer!
Onder het genot van een glaasje
heerlijke wijn, konden we ons eigen 3 gangen diner proeven. En wat genieten was dat! Het is bizar om rond een uur of 2 al een volledig 3-gangen diner te eten, maar het smaakte zo goed, dat het tijdstip eigenlijk niet meer uitmaakte.
Al met al was het een superleuke dag en
hebben we heerlijke gerechten gekookt en een aantal nuttige tips
gekregen. En zeg nou zelf, hoe vaak komt het voor dat een 24Kitchen
kok je curry komt proeven? ;)
![]() |
Aan tafel met Andy |
Detailed and descriptive articles written in this blog is really very helpful for me as well as for other who seeking such kind of knowledge. It is definitely going to become useful in coming future.waarzegster amsterdam
BeantwoordenVerwijderen