Quinowattes??
Quinoa,
tegenwoordig kom je het overal tegen. Hoe je het uitspreekt, weet
niemand, maar met een beetje oefenen kun je er heerlijke recepten mee
maken. De eerste paar keer dat ik het gebruikte, bleef het wat
smaakloos en ik was er dan ook niet meteen wild enthousiast over.
Maarja, het pak was nog niet leeg, dus dan blijf je proberen.
En
nu, bij het laatste beetje uit het pak, heb ik een recept kunnen
maken, waarbij de quinoa echt wat toevoegt aan de maaltijd, zowel qua
smaak, als qua voedingsstoffen.
Veel
mensen vergelijken quinoa met couscous, maar daar ben ik het niet mee
eens. Ik vind het qua structuur heel anders, maar ik vind ook dat het
anders met smaken omgaat dan couscous. Couscous kook je en als je
daarna een smaak toevoegt (bijvoorbeeld door te kruiden), dan neemt
de couscous de smaak alsnog over. Dit vond ik bij quinoa minder. Ik
vind het het lekkerst als je meteen al smaken toevoegt tijdens het
koken. Daarom bedacht ik de volgende salade, die vol heerlijke smaken
zit en toch heel simpel is.
![]() |
De lauwwarme quinoasalade |
Wat
heb je nodig voor 2 personen:
200
gram rauwe quinoazaden
250
gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
500
ml zoutarme bouillon
3
paprika's
5
trostomaten
1
ui
Olijfolie
Peper
naar smaak
handvol ongezouten cashewnoten
Hoe
maak je het?
Verwarm
de oven voor op 180 graden hetelucht. Maak de paprika's schoon en
snij ze in grove stukken. Doe hetzelfde met de ui. Spoel de tomaten
schoon en snij elke tomaat kruisvormig in, zodat ze niet ontploffen
tijdens het bakken.
Leg
de groenten op een bakplaat met bakpapier en overgiet rijkelijk met
olijfolie. De meerderheid van de olie druipt eraf tijdens het bakken
of met het opscheppen, maar bij te weinig olie worden je groenten
niet mooi zacht.
Schuif
de bakplaat in de oven en laat de groenten in 30 á 40 minuten mooi
zacht worden (ik doe altijd graag tussendoor een keer de oven kort
open om te ruiken, hmmm, dat ruikt zo lekker!)
![]() |
Hmmmm, zo heerlijk dit! |
Breng
intussen de bouillon aan de kook. Spoel de quinoa af in een zeef. Dit
doe je omdat de de quinoazaden van oorsprong bedekt zijn met een
bittere laag, om insecten af te weren. Sommige quinoa is al
voorgespoeld, maar voor de zekerheid spoel ik het toch gewoon altijd
even af. Voeg de quinoa en de kikkererwten toe aan de kokende
bouillon en kook en ongeveer 10 á 15 minuten gaar. Als het goed is
is de bouillon dan ook zo'n beetje opgekookt en opgenomen en blijft
er een soort risotto over.
Laat
de quinoa afkoelen tot lauw-warm. Verwarm intussen in een droge
koekenpan je cashewnoten op middelhoogvuur, tot ze verkleuren en
beginnen te geuren.
Als
het goed is zijn tegen die tijd je groenten ook gaar. Schep de
paprika door de quinoa. Serveer de warme tomaat bovenop en strooi de
cashewnoten er overheen.
Eet
smakelijk!
kijk
wel even op de verpakking van de quinoa of de kooktijd overeen komt;
mijn quinoa moest 10 a 12 minuten, maar dit kan verschillen, net als
met rijst of linzen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten