woensdag 22 oktober 2014

De pompoensoep van Tim


Zo af en toe kookt Tim. Soms omdat hij er zin in heeft, soms omdat ik niet thuis ben. Dit laatste was afgelopen maandag het geval en omdat de herfst begonnen is, en wij beiden van soep en van pompoen houden, besloot Tim een goed gevulde, gezonde pompoensoep met wortel en paprika te maken. Doordat de soep eerst gepureerd wordt en er daarna nog weer ingrediƫnten aan toegevoegd worden, is het een stevige soep, die bij elke hap anders is van smaak.

In de soep zit een zakje currypasta. Het zoutgehalte in zo'n zakje is niet heel laag. Maar omdat het zakje opgelost wordt in een grote pan soep, valt het uiteindelijk per kom heel erg mee en past de soep daarmee goed in een zoutarm dieet. Daarnaast kun je natuurlijk even kijken welke currypasta het minst zout bevat. Tim ontdekte bijvoorbeeld dat rode currypasta veel minder zout bevat dan de gele of de groene.

Wij aten de soep met Koriander, maar als je dat niet lust, kun je het ook prima weglaten. Er zit genoeg smaak en variatie in de soep zelf. Hou je er wel van, dan maakt het de soep net iets spannender.

De pompoensoep van Tim

Serveer tip: Tim kocht er donker volkoren pistolets bij en besmeerde die met boter. Dat smaakte er goed bij. Zelf voegde hij ook nog een scheutje tabasco toe, omdat hij van een pittig soepje houdt :)


Wat heb je nodig voor een grote pan (+- 8 personen)

3 liter zoutarme bouillon
500 gram wortelen, schoon en in plakjes
medium haikido pompoen, +- 800 gram, schoon en in blokjes
1 prei, in ringen
6 paprika's, in blokjes
1,5 kopje zilvervliesrijst
1 zakje Thaise red curry pasta (Tim kocht hem bij de Albert Heijn)
1 bosje koriander, fijngesneden
peper of tabasco naar smaak

Breng de bouillon aan de kook in een grote pan. Doe de wortelen, pompoen, prei en de helft van de paprika's in de bouillon en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Draai het vuur laag en pureer de soep tot een gladde massa met een staafmixer.
Breng de soep weer zacht aan de kook. Voeg de currypasta en de rijst toe. Kook door tot de rijst gaar is. Roer regelmatig, vooral goed over de bodem. Gepureerde soep brandt sneller aan dan een heldere soep.
Voeg 5 minuten voor het eind van de kooktijd van de rijst de tweede helft van de paprika's toe. Breng op smaak met peper en/of tabasco.

Serveer de soep in een kom en garneer met de koriander.

In mijn magnetronmokje om mee te nemen naar het werk.
Met lekker veel koriander <3
De soep leent zich goed voor een meerdaagse maaltijd. Eventueel kun je de soep aanlengen met wat extra bouillon, als hij de tweede dag te dik is. Wij aten er twee keer 's avonds van en namen allebei 2x een portie mee als lunch. Helemaal geen straf!

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten