Boekreview: The Green Kitchen
Een tijd terug had
ik de luxe om 50 euro aan VVV-bonnen uit te mogen geven. Ik had een
aantal kookboeken op mijn verlanglijstje staan, dus ging ik samen met
zusje de stad in, op speurtocht naar de mooiste, fijnste en meest
inspirerende kookboeken.
Wat ik belangrijk
vond, was dat de boeken bruikbaar waren in ons dieet. Ik bedoel, ik
hou van mooie kookboeken en ben dol op mijn Jamie Oliver, Gordon Ramsay, en Hairy
Bikers collectie, maar veel gerechten daarin zijn niet geschikt voor
in ons dagelijks dieet.
![]() |
Alleen van de cover word ik al blij! <3<3<3 |
Toen ik The Green
Kitchen zag staan, was ik eigenlijk direct verliefd. Op de cover
staat een mooie foto van verse groenten in heldere kleuren, die mij
erg aanspraak. Simpel, maar uitnodigend. Toen ik het boek opensloeg
en de foto van de Portobello hamburgers met perzik zag staan, wist ik
zeker dat dit boek met mij mee naar huis ging!
![]() |
De portobello hamburger! Overtuigend genoeg toch? |
The
Green Kitchen is geschreven door David Frenkiel en Luise Vindahl, een
stel dat samen de website Green Kitchen Stories
begonnen is. Op dit blog vertellen ze over hun leven en over hun
vegetarische eetgewoonten. Met de blog heb je echt het idee een
kijkje in de keuken en hun leven te nemen en die uitstraling heeft
het boek ook. Dat vind ik fijn. Het laat zien dat zij ook gewoon
mensen zijn en ook een leven hebben naast alleen het koken.
Het boek heeft als
ondertitel 'Heerlijke en gezonde vegetarische recepten voor elke
dag'. Het zijn volledige maaltijden, die zo uitgebalanceerd zijn dat
vlees eten ernaast niet nodig is. En het zijn zeker gerechten waar
je het vlees ook niet in mist!
![]() |
Van zo'n foto krijg ik inspiratie! En heel veel zin om te koken! |
Het boek begint
met een introductie waarin David vertelt wie ze zijn en hoe ze tot
het schrijven van de blog gekomen zijn. Daarna neem je een kijkje in
hun voorraadkast, waarbij niet alleen verteld wordt wát er in de
voorraadkast staat, maar ook waaróm. Dan volgt er een hoofdstuk met
basismethoden, wat het boek nog toegankelijker maakt. Er staan wat
simpele recepten in, waarmee de gerechten in het boek makkelijker en
goedkoper worden. Zo staat erin hoe je zelf notenmelk maakt. Het is
niet veel werk, maar wel een stuk goedkoper dan een pak notenmelk
kopen in de winkel.
Plus: je weet
gelijk wat er allemaal ingaat!
![]() |
Homemade vegetarische broodpaté. Ik maakte het en het was heerlijk! |
De gerechten zijn
ingedeeld in hoofdstukken per categorie. Zo begin je met de ochtend
recepten, dan de lichte maaltijden en het eten om mee te nemen. Dan
de familiedinertjes, de hapjes en drankjes en als afsluiter de
toetjes & tussendoortjes. Dit maakt het boek overzichtelijk en
het nodig uit om lekker te gaan bladeren.
En dat bladeren
doe ik met liefde in dit boek. De foto's zijn prachtig en de recepten
die ik tot nu toe geprobeerd heb, zijn goed te maken en heerlijk van
smaak. Zo maakte ik bijvoorbeeld al de vegetarische broodpaté van walnoten, echt heerlijk! Maar ook een Siciliaanse courgetteschotel was verrassend origineel van smaak. De inleidende verhaaltjes bij de hoofdstukken en de
toelichtingen die bij elk recept geschreven zijn, maken het boek
helemaal af.
Uiteraard wordt er
in het boek wel met zout gewerkt. Maar dit wordt vaak naar smaak
toegevoegd en omdat de recepten van zichzelf al smaakvol zijn, laat
ik het gewoon weg. En ik heb het zeker nog niet gemist
![]() |
*Kwijl* Eenvoudige veganistische chocolademouse <3 |
Recepten die ik
zeker nog wil proberen zijn de bovengenoemde portobellohamburger, het
Zweedse knäckebröd, Double chocolate frambozen brownies, het met
appel en paddestoel gevulde picknickbrood en de sushiexplosie met
wasabiyoghurt! Ohja en ook de knapperige kerrie-eiersalade, de
chocolade-bramenmilkshake en de vlierbloesemlimonade staan nog op de
lijst.
Deze maand komt
hun tweede boek, The Green Kitchen Travels uit. Iemand een idee hoe
ik weer aan VVV-bonnen kan komen? ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten