Snacktime: Gezonde muffins
Ik hou van lekkere
dingetjes en tussendoortjes. Helaas zitten deze vaak vol
met suiker, zout en vetten, die volgens mij helemaal niet nodig zijn.
Daarom bedacht ik een gezonde variant. Ze zijn zoutloos, vetarm en
suikervrij en je kunt ze eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak.
De muffins zijn
eenvoudig te maken, het enige wat iets langer duurt is het opkloppen
van de eiwitten. Toch is dit wel belangrijk. Omdat ik geen bakpoeder
toegevoegd heb, maar wel wat luchtigere muffins wil, is dit de
makkelijkste methode.
Waarom ik geen
bakpoeder gebruik? Heel simpel, een zakje bakpoeder van 15 gram,
bevat 2,56 gram natrium. Dat is bijna 7 gram zout! Nou eet je
natuurlijk niet het hele zakje bakpoeder in één keer leeg, maar
toch. Ik vond dat het ook zonder moet kunnen. Hoe puurder, hoe beter,
toch?
Vind je ze niet
zoet genoeg? Voeg dan een scheutje honing aan het havermoutbeslag
toe.
Wat het je
nodig voor 12 muffins?
125 ml melk (mag ook soja- of andere plantaardige melk zijn)
125 gram havermoutvlokken
2 eierdooiers
1 rijpe banaan in stukjes
Snufje kaneel
2 eiwitten
Vulling naar keuze en naar smaak *Onderaan het recept staan een
aantal vullingtips*
Hoe maak je
het?
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de twee eiwitten in een schone kom en mix ze tot het een mooi
stijf en luchtig geheel is. Dit kan natuurlijk met de hand, maar dat
duurt eindeloos. Met een mixer is het met een paar minuutjes gepiept.
![]() |
Eiwit opkloppen: het mag nog wat stijver! |
Doe de melk, havermout, banaan en de eidooiers in een kom. Meng deze
met een mixer tot een glad beslag. Dit betekent dat de banaan in elk
geval glad is. Natuurlijk blijft het beslag wat vlokkig door de
havermout.
Voeg je vulling en de kaneel aan het havermoutbeslag toe en roer
door, zodat de vulling goed verdeeld is. Voeg het eiwit toe en vouw
dit voorzichtig door het beslag. We willen natuurlijk dat het mooi
luchtig blijft.
![]() |
Ready for bake off! |
Verdeel het beslag met een lepel over 12 muffinvormpjes en schuif ze
op het middelste rooster in de oven. Laat in 30-35 minuten gaar en
bruin worden.
*Vullingtips*
Wat heel belangrijk is, is dat je droge vulling neemt, anders krijg
je vochtige muffins. Vers fruit is dus geen optie, maar gedroogd
fruit zeker wel.
Voeg je noten toe? Dan worden je muffins gauw te droog. Voeg
eventueel een scheutje olie toe aan het beslag.
Mijn persoonlijke vullingtips:
- 2 handjes (gemengde) bessen (goji, blauwe bessen, moerbeien, cranberries) en een handje cacaonibs
- 1 handje fijngehakte walnoten, 1 handje gedroogde vijgen fijngesneden
- 1 handje fijngesneden abrikozen, 1 handje gehakte amandel
- 1 handje gedroogde appel, 1 handje cashewnoten, wat extra kaneel, 1 eetlepel honing
Het belangrijkste met de vulling is dat je het zelf lekker vindt.
Experimenteer er op los!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten