dinsdag 3 februari 2015

Hiep Hiep Hoera! *Verjaardagstaart*

Hiep Hiep Hoera!

Afgelopen weekend was ik jarig, op 31 januari om precies te zijn. Voor de 8e keer werd ik 25 en ik vond dat ik daarom best wel eens wat taarten mocht bakken. Ik had al een aantal kookboeken doorgekeken, maar kwam uiteindelijk op het idee om toch maar zelf een taart te verzinnen. Gezond werd hij niet, maar zoutloos wel. Ik maakte twee varianten. Een notentaart met chocolade en een frambozentaart.
Het resultaat van 5 uur in de keuken staan: het was de moeite waard!

De notentaart is mijn favoriet, vooral omdat deze heel mooi stevig wordt en heel goed te snijden is. Qua smaak is de frambozentaart ook super, maar helaas is hij iets minder makkelijk te snijden. Het is dus eigenlijk alleen een minpuntje op het uiterlijk, nĂ¡ het snijden. Maarja, zo gauw je het in je mond stopt, zie je daar niets meer van.

Heerlijk genieten met een kopje thee erbij <3

Voor elke taart heb je 2 bodems nodig. Omdat de bodems volledig afgekoeld moeten zijn voor je ze kunt decoreren, moet je er wel wat tijd voor uittrekken. Voor 3 taarten stond ik zo'n 5 uur in de keuken. Maar dat komt ook doordat ik maar 1 bodem tegelijk in mijn oven kwijt kan. Afkoelen doe je het best op een rooster, zodat de onderkant van de bodem niet vochtig wordt.

Wat heb je nodig?

Voor 1 bodem:
-Ingevette springvorm 24 cm
-5 middelgrote eieren (op kamertemperatuur)
-125 gram bloem
-125 gram suiker
-25 gram maizena

Voor de notentaart:
-een pot nutella of andere notenpasta
-200 gram gemengde noten
-donkere chocoladeglazuur
-200 ml slagroom
-2 zakjes vanillesuiker
-1 zakje slagroomversteviger

Voor de frambozentaart:
-1 pot frambozenjam
-500 gram frambozen (diepvries, laat deze ontdooien in een vergiet)
-witte glazuur (ik had Duitse vanille-bourbonglazuur, maar in Nederland hebben ze bijvoorbeeld ook witte chocoladeglazuur)
-200 ml slagroom
-2 zakjes vanillesuiker
-2 zakjes slagroomversteviger

Wat moet je doen?

Voor de bodem:
Verwarm de heteluchtoven voor op 180- graden. Doe de eieren in een kom en mix deze op de middelste stand in ongeveer 3 minuten luchtig. Voeg voorzichtig de suiker toe en mix het geheel nog ongeveer 2 minuten. Zeef de bloem en maizena erdoor en mix nog ongeveer 2 minuten, tot het een mooi glad beslag is. Giet het beslag in de ingevette springvorm en plaats deze 20 minuten op het middelste rooster in de oven. Intussen maak je het beslag voor de 2e bodem. Als de bodem klaar is stort je deze op het rooster en laat hem volledig afkoelen (minimaal 1 uur).

Voor de notentaart:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de gemengde noten op een bakplaat en rooster deze in 5-7 minuten. Besmeer 1 taartbodem met de notenpasta. Verdeel de geroosterde noten over de pasta. Leg wat noten apart voor de decoratie. Meng de vanillesuiker met de slagroomversteviger. Klop in een kom de slagroom luchtig met de mixer. Voeg in etappes de suiker en slagroomversteviger toe. Blijf kloppen tot de slagroom flink stevig is. Smeer het slagroommengsel over de noten. Leg de tweede bodem op de room.

Doe de harde glazuur in een bakje en verwarm deze in etappes van 40 seconden op een middelmatige stand in de magnetron. Roer tussendoor, om het mengsel glad te krijgen. Als de glazuur gesmolten is, giet je deze, van het midden uit, in cirkels over de taart, zodat het een mooi gesloten geheel wordt. Ga door tot de glazuur van de taart druppelt. Dit geeft een mooi effect.
Decoreer met de overgebleven noten.

De notentaart met chocoladeglazuur:
Door het roosteren van de noten, komt er een heerlijk volle smaak aan.
Optimaal genieten!

Voor de frambozen taart:

Besmeer een taartbodem met een laag frambozenjam. Als de frambozen ontdooid zijn, zoek je een aantal mooie uit om de taart mee te decoreren. De rest druk je met een vork tot puree. Doe dit in een vergiet zodat er veel overtollig vocht uit kan lopen. Pas wel op, want als je te hard pureert, druk je ook de puree door het vergiet en blijf je over met een leeg vergiet een een afvoer vol geplette framboos.
Meng in een kommetje de vanillesuiker met de slagroomversteviger. Klop de slagroom met een mixer luchtig. Voeg in etappes de vanillesuiker en slagroomversteviger erdoor. Klop de slagroom flink stevig. Meng dan heel voorzichtig de frambozenpuree erdoor, totdat je een mooi roze geheel krijgt. Smeer dit op de frambozenjam en dek af met de tweede bodem.

Iets moeilijker te snijden, maar oh zo lekker <3
Doe de harde glazuur in een bakje en verwarm deze in etappes van 40 seconden op een middelmatige stand in de magnetron. Roer tussendoor om het mengsel glad te krijgen. Als de glazuur gesmolten is, giet je deze, van het midden uit, in cirkels over de taart, zodat het een mooi gesloten geheeld wordt. Ga door tot de glazuur van de taart druppels. Dit geeft een mooi effect.
Decoreer met de overgebleven frambozen. Wacht hiermee tot de glazuur bijna droog is, zodat er geen vocht uit de framboos gaat mengen met het witte glazuur.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten