Kennen jullie het Koop een Koe-
principe? Voor een bedrag van rond de 100 euro koop je een deel van
een koe. Als de koe helemaal verkocht is, wordt ze geslacht en
ontvang je je vlees pakket. Zo weet je waar je vlees vandaan komt,
ben je verzekerd van goed vlees en geef je de koeien een goed leven.
Ik volg Koop een Koe al wat langer, maar helaas laat de portemonnee
het nog niet toe om een heel deel koe te halen. Daarom was ik extra
blij, toen ik van Koop een Koe een vleespakketje kreeg om daarmee aan
het experimenteren te gaan. Wat voor soort vlees ik zou krijgen wist
ik niet, behalve dan dat het van een koe kwam..
Het pakket kwam netjes op de
afgesproken tijd. Ik had hamburgers en stoofvlees gekregen. Nou moet
ik heel eerlijk zijn, koken met vlees is niet persé mijn ding. Ik
vind het heel lekker, maar we eten het niet veel. En als we dan al
vlees eten, maakt Tim het meestal, omdat hij er beter in is. Een
uitdaging dus.
En een extra uitdaging, want wat maak
je van zoiets eenvoudigs als hamburgers? Gewoon op een broodje met
wat sla en tomaat vond ik niet leuk. Het moet natuurlijk wel een
uitdaging zijn. Maar om een hamburger in stukjes te hakken en ergens
doorheen te roeren, daarmee hou je het begrip hamburger niet echt in
ere. Het moest dus echt een hamburger blijven, maar tegelijk iets
anders worden.
Langzaam begon er een idee te ontstaan
in mijn hoofd en toen ik vorige week een keer vroeg vrij was, besloot
ik dat ik het ging doen: hamburger pasteitjes maken. Een dubbele
uitdaging, want naast het koken met vlees, ben ik ook nog geen held
met deeg! Ik geloof niet dat ik ooit eerder zó nerveus was tijdens
het koken. Zou het deeg zo de goede structuur hebben? Zou de oven
temperatuur goed zijn? Zou het vlees wel gaar worden? En mijn
grootste angst: straks gaan de pasteitjes lekken! Dan heb je naast
een mislukt recept, ook nog eens een troep in je oven!
![]() |
Het eindresultaat. Lekker met een simpele tomatensalsa <3 |
Maar gelukkig had ik mijn vlees- en
deegkunsten behoorlijk onderschat en rolden er uiteindelijk 2 Awesome
Hamburger Pasteitjes uit de oven. Ze zagen er mooi uit, maar nog
belangrijker, ze smaakten super. En achteraf gezien was het eigenlijk
lang zo moeilijk niet als ik van tevoren gedacht had :)
Als je dit gerecht gaat maken, raad ik
je echt aan om goede hamburgers te kopen. De hamburgers van Koop een
Koe waren superlekker. Absoluut niet vet en heerlijk van smaak. Ze
bleven mooi mals in het pasteitje. Maar als je niet meteen een Koe
kunt of wilt kopen, raad ik een goede biologische hamburger aan.
Hou er rekening mee dat het pasteideeg
minimaal een uur moet rusten in de koelkast. Begin dus op tijd met je
voorbereidingen.
En nu, aan het bakken!
Wat heb je nodig?
Voor het pasteideeg:
450
gram bloem
2
theelepels bakpoeder
1
theelepel zout
125
gram ongezouten boter
2
eigeel
125
ml koud water
(gooi
het eiwit niet weg. Als je deeg te droog wordt, kun je het met eiwit
iets smeuïger maken)
Voor de vulling:
2
biologische hamburgers (+- 125 gram)
1
sjalotje, gesnipperd
1
tomaat, in plakjes
2
eetlepels HP bbqsaus (of van een ander merk, maar deze is mijn
favoriet)
2
flinke eetlepels geraspte Emmentaler (of andere niet te vette kaas)
1
losgeklopt ei
bloem
(+- 100 gram)
sesamzaad
voor de decoratie
Wat moet je doen?
Haal
de hamburger alvast uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
Zeef
de bloem met de bakpoeder in een kom. Voeg het zout, de boter en het
eigeel toe. Mix met een mixer of een keukenmachine, tot het deeg op
wonderbaarlijke wijze ineens kruimelig wordt. Dit vereist wat geduld,
maar je zult zien, ineens is het zover.
Als
het kruimelig is, voeg dan in etappes het water toe, totdat het
kruimeldeeg op eveneens magische wijze ineens in een bol deeg
veranderd. Mijn deeg bleef daarna nog iets kruimelig en daarom voegde
ik uiteindelijk nog 1 van mijn eiwitten toe.
Pak
de bol deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast om af
te koelen.
Haal
de hamburger uit de verpakking en dep hem goed droog. Bestrooi de
hamburger aan alle kanten met een dun laagje bloem. Doet dit later
nogmaals, als er toch nog vocht naar buiten lijkt te komen. De bloem
voorkomt dat het straks in het pasteitje een enorme kledderige bende
wordt, doordat het overtollig vocht absorbeert.
Bestrooi
ook het sjalotje en de tomaat met bloem. Omdat de tomaat vochtiger
is, moet je deze waarschijnlijk een aantal keer bestrooien.
Als
het deel een uur in de koeling heeft gestaan, zet je de oven aan op
180 graden hetelucht. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een
gladde ondergrond uit tot een deeg van ongeveer 3 millimeter dik.
Zorg dat je het niet scheurt.
![]() |
De schijven snij je met behulp van een bord mooi rond |
Neem
een bord, dat in doorsnede minimaal 4 cm groter is dan je hamburger.
Zo weet je zeker dat je pakketje dicht kan straks. Snij 4 schijven
deeg uit. Wellicht hou je wat deeg over, dat kun je rustig in de
vriezer bewaren voor een volgende keer.
Leg
de hamburgers in het midden van 2 schijven. Smeer bovenop de
hamburger een eetlepel BBQsaus. Verdeel de tomaat en de ui over de
twee hamburgers en maak elk torentje af met een eetlepel geraspte
kaas.
![]() |
De hamburger en de saus, het begint erop te lijken! |
Bestrijk
de randen van het deeg met het losgeklopte ei en leg de overgebleven
schijven er bovenop. Rol de randjes op naar binnen, zodat de
pakketjes gesloten zijn. Bestrijk de pakketjes met de rest van het
losgeklopte ei en bestrooi ze met sesamzaad. Prik aan de bovenkant
van het pasteitje wat luchtgaatjes, zodat de stoom kan ontsnappen.
![]() |
Zo gingen ze de oven in! |
Leg
de pasteitjes op een rooster met bakpapier en schuif ze in de oven.
Bak ze in 50 minuten gaar, knapperig en goudbruin. Laat ze ongeveer 5
a 10 minuten rusten voor je ze serveert.
![]() |
Zie je al die mooie laagjes? Heerlijk! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten