Bloemkool... Waar denk jij aan bij bloemkool? Ik denk aan zompig gekookte roosjes, met wat nootmuskaat, of wat
geraspte kaas. Niet echt iets om enthousiast van te worden, niet echt
spannend. Nou had ik laatst de bloemkool al eens in de oven gemaakt
en dat wakkerde mijn enthousiasme wel weer wat aan. Bloemkool is
namelijk erg gezond. Het bevat veel vezels en voedingsstoffen, weinig calorieën en
schijnt ook nog eens een ontstekingsremmende werking te hebben. Geen gek voedsel dus voor iemand met chronische ontstekingen.
Ik ging wat spannendere recepten zoeken
op Pinterest en vond voornamelijk bloemkool die gebruikt werd als
pizzabodem. Maar dat was allemaal erg veel werk: Bloemkool koken, uitlekken
in een kaasdoek (euhm, die heb ik niet eens ;) ), dan drogen in de
oven, mengen met zus en zo en dan, na 3 uur, heb je een pizzabodem.
Nou vind ik het niet heel erg om
lang in de keuken te staan, maar dan wil ik na 3 uur ook wel wat meer
bereikt hebben dan 'een pizzabodem'.
Toen Tim aangaf dat hij wel weer een
keer zin had in hartige taart, begonnen mijn hersens dan ook op volle
toeren te draaien. Bladerdeeg is eigenlijk geen optie, want daar zit
veel te veel zout en vet in. Ik besloot een recept te bedenken en een
zoutarme, gezonde quiche te maken. Inclusief de oven tijd, koste de
quiche mij ongeveer een uurtje tijd. Valt mee toch?
De natriumarme kaas in het recept kun
je halen bij een goede kaaswinkel. Die van de zuivelhoeve is erg
lekker.
![]() |
Het resultaat: een smakelijke quiche |
Wat heb je nodig voor een 4 persoons-quiche?
Voor
de bodem:
½
bloemkool (of ¾ als je een klein bloemkooltje hebt)
3
eieren
75
gram geraspte natriumarme kaas
Italiaanse
kruiden
Peper
olie
Voor
de vulling:
3
eieren
een
scheut melk (ongeveer 100 ml.)
75
gram natriumarme kaas
200
gram gerookte zalm
400
gram diepvries doperwten
Peper
Wat moet je doen?
Verwarm
de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in met olie. Giet
kokend water op de doperwten en laat deze in water staan, tot je
klaar bent ze te gebruiken.
Snijdt
de bloemkool fijn, zodat het grove korrels zijn. Het hoeft niet door
een zeef te kunnen, maar kruimelig is mooi. Meng dit met de eieren en
de geraspte kaas. Gebruik hiervoor een mixer. Daardoor wordt het ei
wat steviger en krijgt het wat meet een kruimeldeeg-effect. Maak op
smaak met de Italiaanse kruiden en de peper. Bak het deeg in ongeveer
20 minuten stevig in de oven.
![]() |
Ik werd best blij, toen mijn bodem er zo uitzag :) |
Giet
intussen de doperwten af en dep ze goed droog met keukenpapier of een
(schone) theedoek. Hoe droger ze zijn, hoe steviger je taart
uiteindelijk wordt. Klop de eieren los met de melk en maak op smaak
met wat peper. Snij de zalm in reepjes.
Verdeel
de doperwten en de zalm over de quichebodem. Giet de eiermix over de
vulling. Zorg dat de zalm goed bedekt is, anders heb je kans dat deze
droog wordt in de oven. Strooi de kaas over de quiche en plaats de quiche terug in de oven. Bak de quiche nogmaals 20 minuten, of tot de
vulling stevig is.
![]() |
Nog even de eimix en kaas erover en dan kan hij de oven in! |
Serveer
bijvoorbeeld met wat rucola met balsamico-dressing.
Eet
smakelijk!
oh wat word ik enthousiast van dit recept. Ik ben echt dol op bloemkool en nu ik ook op mijn gezondheid moet letten vind ik deze bloemkool quiche een geweldig alternatief. Top!
BeantwoordenVerwijderenGoed om te horen! Als alternatief voor zoutarme kaas kun je natuurlijk ook magere kaas gebruiken, wordt ie nog lichter van. Laat je weten wat je ervan vond als je m een keer maakt? X
Verwijderen