zondag 23 november 2014

Het is altijd tijd voor Pizza!

Het is altijd tijd voor Pizza!

Een leerling vroeg ooit aan mij of we nu helemaal geen pizza meer konden eten, want als er ergens veel zout in zit is het wel pizza... En dat klopt, pizza uit het diepvriesvak van de supermarkt zit vol met zout, meestal haal je met 1 pizza je dagelijks aanbevolen hoeveelheid wel. En voor een zoutarm dieet is dat écht teveel! Daarnaast zitten deze pizza's vaak ook vol met suiker en andere ingrediënten die volgens mij helemaal niet nodig zijn.

In het boek 'De Vegarevolutie' ( van Lisa Steltenpool, ook een aanrader als je niet veganistisch eet!) stond een recept voor een gezonde pizza. Maar ook hier ging nog bakpoeder (lees: zoutbom) en éxtra zout door het deeg. Om het luchtig te krijgen natuurlijk, maar is dat voor de smaak ook echt nodig?

Pizza met pompoensaus, paprika en feta
We gingen aan het experimenteren en uiteindelijk maakten we een heel simpel deeg, waarmee we heerlijke pizza's konden maken. Voor de zouteters onder ons zal het deeg wat flauw smaken. Maar wij maken dat goed door extra smaken toe te voegen. Zo deden we bijvoorbeeld wat rozemarijn door het deeg, of Italiaanse kruiden. Of hakten we een pepertje wat we erdoor kneedden. Zo krijg je smaak aan je deeg, zonder dat er zout voor nodig is.

Wat daarnaast belangrijk is, is dat je veel smaak geeft aan je pizzabeleg. Dat begint met een lekker smaakvolle saus, maar ook de uiteindelijke toppings zijn daarvan op invloed. Ik geef hier een aantal ideeën voor toppings, maar het leukst is natuurlijk om zelf te experimenteren. Leef je uit en creëer zo je lekkerste pizza!
Twee pizza's met paprika en garnaal, voor ze in de oven gingen

Wat heb je nodig voor 2 pizza's?

Voor de bodem:

250 volkoren speltbloem (of ander bloem naar smaak)
110 ml water
2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden

Meng de speltbloem en het water in een beslagkom. Voeg de eetlepels olie beetje bij beetje toe. Kneed het deeg tot twee mooie bollen. Maak je handen nat voor je gaat kneden, dan plakt het deeg niet zo aan je vingers.
Rol met een deegroller de bol uit tot een pizzabodem. Leg de bodem op bakpapier en prik met een vork wat gaatjes, zodat hij niet bol gaat staan. Bak de bodem ongeveer 5 minuten af in de voorverwarmde oven.

Nu kun je je bezig gaan houden met het beleg! Zet de oven intussen op 230 graden. Bak de pizza met beleg uiteindelijk in 10 á 12 minuten af.
Klaar om de oven in te gaan! Pizza met pompoen en feta

De pizzasaus

De meeste pizza's beleg je met eerst een laag tomatensaus. Ik maak altijd een simpele saus van een pakje gezeefde tomaten. Kijk op de ingrediëntenlijst dat je een pakje haalt zonder toegevoegd zout. Het is even zoeken, maar ze bestaan en zijn meestal de goedkoopste. Pers 2 tenen knoflook en roer deze door de saus. Voeg eventueel kruiden toe, passend bij je beleg. Zo kunnen Italiaanse kruiden lekker zijn bij een pizza met paprika, maar kun je chilikruiden toevoegen voor een pizza met gehakt.

Ik hou altijd wel van een pepertje door de saus, maar dat is smaak natuurlijk.
Wat wij ook erg lekker vonden was een pizzasaus van gegrilde pompoen. Daarvoor grilden we een halve pompoen in een half uurtje gaar in de oven op 200 graden. Daarna pureerde ik de pompoen fijn met wat peper en kummel.

Wil je het heel simpel houden, dan smeer je de pizzabodem in met roomkaas, eventueel op smaak gebracht met wat kruiden.

Wat gooien we er dan verder op?

* De pizza met tomatensaus vind ik zelf erg lekker met paprika en garnalen. Voor 2 pizza's sneed ik 3 paprika's in dunne ringen. Samen met een bakje garnalen uit de supermarkt, maakte dit een heerlijke pizza.

* Ook paprika met tonijn vind ik een lekkere combinatie. Hiervoor gebruik ik ook 3 paprika's en 1 blikje tonijn. Let hierbij ook weer op de ingrediëntenlijst. Sommige blikjes zijn zouter dan anderen.

* Natuurlijk kun je ook andere groenten op de pizza gooien. Wat dacht je van verse tomaat met mozzarella en basilicum? Verse tomaat heeft wel de neiging wat natter te worden tijdens het bakken. Daarom gooi ik er vaak een handje chiazaad overheen. Dit absorbeert het vocht, zonder smaak af te geven.
Pizza met verse tomaat, paprika en mozzarella

* Verse tomaat met een gebakken eitje is ook heerlijk. Beleg je pizza met tomaat en breek een ei op het midden van de pizza. Het ei bakt vanzelf gaar als je de pizza afbakt.

* Op een pikante tomatensaus vind ik geroosterde butternut pompoen erg lekker. Snijd een halve butternut in dunne plakken en bak deze in de oven 20 minuten voor op 200 graden. Leg ze plakken daarna op de pizza. Lekker met een handje feta eroverheen gekruimeld.

* Omgekeerd is ook lekker. Als je de pompoensaus gebruikt, smaakt deze erg goed met paprikaringen en wat feta.

* De roomkaas combineer ik graag met gerookte zalm en een lenteuitje. Voor 2 pizza's gebruik je 200 gram gerookte zalm. Snij deze in reepjes en meng met een scheutje olie en 2 lenteuitjes (fijngesneden). Beleg de pizza met de zalm en ui. Garneer voor het serveren met wat rucola

Hmmm, de pizza met roomkaas, zalm en rucola
* Voor een Flammkuchen variant, beleg je de roomkaas met uitgebakken spekjes en uiblokjes.

* De roomkaas leent zich trouwens ook voor wat zoeter beleg. Wat dacht je bijvoorbeeld van appel, noten en een snufje kaneel. Helemaal geen slecht tussendoortje toch?

En nu?

En nu is het tijd om te gaan experimenteren. Bedenk wat jij een lekker beleg vindt bij je plaatselijke pizzeria en maak hem na. Leef je uit en geniet ervan!


Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten