zaterdag 27 september 2014

Snacktime: Gezonde muffins

Ik hou van lekkere dingetjes en tussendoortjes. Helaas zitten deze vaak vol met suiker, zout en vetten, die volgens mij helemaal niet nodig zijn. Daarom bedacht ik een gezonde variant. Ze zijn zoutloos, vetarm en suikervrij en je kunt ze eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak.

De muffins zijn eenvoudig te maken, het enige wat iets langer duurt is het opkloppen van de eiwitten. Toch is dit wel belangrijk. Omdat ik geen bakpoeder toegevoegd heb, maar wel wat luchtigere muffins wil, is dit de makkelijkste methode.
Waarom ik geen bakpoeder gebruik? Heel simpel, een zakje bakpoeder van 15 gram, bevat 2,56 gram natrium. Dat is bijna 7 gram zout! Nou eet je natuurlijk niet het hele zakje bakpoeder in één keer leeg, maar toch. Ik vond dat het ook zonder moet kunnen. Hoe puurder, hoe beter, toch?

Vind je ze niet zoet genoeg? Voeg dan een scheutje honing aan het havermoutbeslag toe.




Wat het je nodig voor 12 muffins?

125 ml melk (mag ook soja- of andere plantaardige melk zijn)
125 gram havermoutvlokken
2 eierdooiers
1 rijpe banaan in stukjes
Snufje kaneel
2 eiwitten
Vulling naar keuze en naar smaak *Onderaan het recept staan een aantal vullingtips*

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de twee eiwitten in een schone kom en mix ze tot het een mooi stijf en luchtig geheel is. Dit kan natuurlijk met de hand, maar dat duurt eindeloos. Met een mixer is het met een paar minuutjes gepiept.
Eiwit opkloppen: het mag nog wat stijver!

Doe de melk, havermout, banaan en de eidooiers in een kom. Meng deze met een mixer tot een glad beslag. Dit betekent dat de banaan in elk geval glad is. Natuurlijk blijft het beslag wat vlokkig door de havermout.
Voeg je vulling en de kaneel aan het havermoutbeslag toe en roer door, zodat de vulling goed verdeeld is. Voeg het eiwit toe en vouw dit voorzichtig door het beslag. We willen natuurlijk dat het mooi luchtig blijft.

Ready for bake off!
Verdeel het beslag met een lepel over 12 muffinvormpjes en schuif ze op het middelste rooster in de oven. Laat in 30-35 minuten gaar en bruin worden.

*Vullingtips*

Wat heel belangrijk is, is dat je droge vulling neemt, anders krijg je vochtige muffins. Vers fruit is dus geen optie, maar gedroogd fruit zeker wel.
Voeg je noten toe? Dan worden je muffins gauw te droog. Voeg eventueel een scheutje olie toe aan het beslag.
Mijn persoonlijke vullingtips:

  • 2 handjes (gemengde) bessen (goji, blauwe bessen, moerbeien, cranberries) en een handje cacaonibs
  • 1 handje fijngehakte walnoten, 1 handje gedroogde vijgen fijngesneden
  • 1 handje fijngesneden abrikozen, 1 handje gehakte amandel
  • 1 handje gedroogde appel, 1 handje cashewnoten, wat extra kaneel, 1 eetlepel honing


Het belangrijkste met de vulling is dat je het zelf lekker vindt. Experimenteer er op los!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten